Яна Букова е борхесов тип автор. Тя предпочита играта, препратките, загадките, неочаквания обрат, ирониите, драматургията на стиха. Притежава дълбоки познания не само в хуманитарната област, в която е специалист, изкушена е от науката, знае много и всичко това рефлектира в „Записки на жената призрак“. Силвия Чолева, К – вестник за критика, дебати и културни удоволствия, 23.11.2018 * * * * * Яна Букова е голяма поетеса. Много голяма. Новите ? стихотворения са стихотворения на свободен човек – те постоянно търсят читателя, но изобщо не му се умилкват. Правят каквото си искат. Дори привикват в своята компания нейни „древни“ политически стихотворения, писани през 80-те. Няма нищо красивичко. Нищо вторично. Сюрреалистичната живопис е станала графика, драскулки със суха игла. 100% Яна Букова.Марин Бодаков, Тоест, 22.12.2018


The-Stone-Feast

Четвъртък, 19 август, 20:30
RIU Pravets Golf & SPA Resort

КАМЕРНА ОПЕРА „КАМЕННИЯТ ПИР“
СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА
ХVI Mozart Festival Pravets

Музика: Албена Петрович-Врачанска
Либрето: Яна Букова
Режисьор: Огнян Драганов
Постановка на Държавна опера – Стара Загора
Две жени и Дон Жуан
“Дон Жуан” на Моцарт е безспорно една от най-прочутите опери в историята на музиката. Иконичният й статус е безспорен, отражението й във философията, литературата и въображението на публиката остава неотслабващо вече два и половина века.

През 2021г. и в условията на Пандемия две жени: композиторката Albena Petrovich Vratchanska и либретистката Iana Boukova си поставят задачата и предизвикателството да разработят по нов и радикално различен начин историята на неуморимия прелъстител. Операта “Каменният пир” заема прочутите образи от либретото на Lorenzo Da Ponte и ги изпълва с ново съдържание, касаещо директно съвременността ни и заплахата от екологична катастрофа, надвиснала над човечеството.

Опера за отмъщението на природата
В “Каменния пир” Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, използва и изхвърля обектите на своята страст, се превръща в символна фигура на съвременния човек, в образ на абсолютния консуматор. Неговата надменност и безотговорност го отвеждат да предизвика (така, както неговият предшественик предизвиква Командора) самата земя, на която стъпва, и самата планета, от която се храни. Гневът на природата носи гибелта му.

Адът е на крачка разстояние
Какво е Ад е една от ключовите теми на операта. Климатичният Ад на ужасяваща жега и непосилен студ, който би се случил? Моралният Ад, в който отвеждат грешките? Отказът от любов и милост?

“Каменния пир” започва с Дон Жуан сам на сцената, доволен и самодостатъчен в своето Его. И завършва с Дон Жуан отново сам, след като е унищожил всички, всичко и себе си. Адът е пустинята, която човекът сам е създал.


Още


© 2019, Iana Boukova
Contact e-mail: bukova.iana(at)gmail.com